Cuketový prívarok s údeným mäsom a vajíčkom
hustavova.andre...

40 minút
Tento prívarok je zaradený aj v receptári Materských škôl. Je to rýchly, chutný a ľahký recept. Zvykneme ho servírovať so zemiakmi, uvareným vajíčkom a údeným kuracím stehnom, ale pokojne môžete použiť aj iný druh mäsa, napr. sójovú klobásku, alebo opečenú dia salámu :)
Suroviny:
- stredne veľká cuketa
- 1 cibuľa
- olej
- rasca
- smotana na varenie alebo kyslá pochúťková
- kôpor, môže byť čerstvý, mrazený alebo sušený
- soľ
- cukor
- ocot
- hladká múka
Postup práce:
Cuketu (môže byť aj tekvica) ošúpeme, rozrežeme a lyžicou vydlabeme jadierka a nepoužiteľný stred.
Pokrájame ju na malé kúsočky alebo nahrubo postrúhame.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme cuketu.
Osolíme 1 čajovou lyžičkou (čl) soli a pridáme trocha celej rasce (asi tak 1/4 čl.).
Pomiešame a zhruba 3-5 minút restujeme, kým cuketa nezačne púšťať šťavu.
Podlejeme trochou vody - tak, aby cuketa nebola celá ponorená.
Zamiešame a prikryjeme.
Dusíme približne 10 minút. Staršiu cuketu treba dusiť trochu dlhšie.
Pripravíme si zátrepku zo smotany a hladkej múky. 1/4 l smotany a 2 polievkové lyžice (PL) múky rozhabarkujeme, aby tam neboli hrčky a za stáleho miešania nalejeme k tekvici. Pokiaľ zmes príliš zhustla, môžeme ju rozriediť vodou alebo mliekom.
Miešame, aby omáčka neprihorela a necháme ju povariť asi 2 minúty.
Hotovú, odstavenú omáčku dochutíme - dosolíme a podľa chuti pridáme cukor a ocot.
Na záver pridáme kôpor.