Mrkvový koláč
hustavova.andre...

80 minút
Mrkvový koláč je tradičný múčnik, ktorý sa dá pripraviť na viacero spôsobov. My ho občas podávame vo forme biskupského chlebíka, inokedy v muffinových košíčkoch, či dokonca ako lahodný zákusok s mascarpone polevou. A niekedy len-tak - potretý džemom a posypaný grankom. Vždy je to delikatesa!
Suroviny:
- 200 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 100 ml oleja
- 500 g mrkvy
- 400 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- šťava a kôra z citróna - nie je nutná
- džem, postrúhaná čokoláda či iná forma polevy
- posekané vlašské orechy, kandizované ovocie
Postup práce:
Žĺtky, cukor a olej vyšľaháme do penista. Mrkvu očistíme, najemno postrúhame a pridáme do misy. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a spolu s múkou a práškom do pečiva ho striedavo zamiešavame do cesta. Pridáme šťavu z citróna, orechy, hrozienka, prípadne iné kandizované ovocie. Premiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 170°C. Vychladnutý koláč ozdobíme podľa chuti.