Bielkovinový kokosový koláč s citrónovou polevou
hustavova.andre...
60 minút
Náš korpus je kombináciou strúhaného kokosu, celozrnnej pohánkovej múky, kokosového oleja a drvených ľanových semienok, ktoré majú takú vlastnosť, že držia cesto pohromade bez toho, aby muselo obsahovať lepok. Kokosový koláč ako dezert s citrónovou polevou je tak nielen zdravší, ale aj plný kvalitných bielkovín. Vajec je tam síce neúrekom, váš cholesterol to ale neohrozí, lebo v ceste je okrem iného aj veľa vlákniny a lecitínu.
Suroviny:
- 1/2 šálky kokosového cukru
- 1 šálka strúhaného kokosu
- 2 šálky celozrnnej pohánkovej múky
- 1/4 šálky pomletých ľanových semienok
- 165 g kokosového oleja (bez vône)
- 4 celé vajcia z domáce (prípadne BIO) chovu
- 2 žĺtka z domáceho (prípadne BIO) chovu
- 1 a 1/2 šálky kokosového cukru
- 1/4 šálky celozrnnej pohánkovej múky
- Kôra a šťava z 3 ks čerstvých citrónov v BIO kvalite
Postup práce:
Naša rada:
Namiesto kokosového cukru môžete použiť aj trstinový alebo brezový cukor, prípadne ich kombináciu.
Pohánkovú múku môžete nahradiť špaldovou alebo inou obľúbenou.
Korpus:
Do robotu vložíme kokosový cukor, strúhaný kokos, pohánkovú múku, kokosový olej a dobre vymiesime.
Hotovú zmes prstami rovnomerne rozotrieme po celom plechu, vrátane okrajov.
Takto pripravený korpus pečieme vo vyhriatej rúre cca 25 minút, následne ho vyberieme a necháme vychladnúť.
Poleva:
Teplotu rúry znížime na 140 stupňov °C.
V miske spolu zmiešame celé vajcia, žĺtky, kokosový cukor a citrónovú kôru.
Pohánkovú múku vymiešame do hladkej peny s citrónovou šťavou na tzv. citrónovú pastu.
Citrónovú pastu vymiešame v robote so zmesou vajec (zmes nesmie obsahovať žiadne hrudky).
Takto pripravenú zmes prelejeme cez sitko a nalejeme na vychladnutý korpus.
Kokosový koláč pečieme v rúre cca 30 minút, následne ho vyberieme, necháme vychladnúť, vložíme do chladničky a chladíme minimálne 4 hodiny, prípadne ho necháme v chladničke cez noc.
Náš tip:
Na krájanie použite horúci nôž (na pár minút ho namočte do nádoby s horúcou vodou).