Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať tuOK

Bielkovinový kokosový koláč s citrónovou polevou

Bez hodnotení
Bielkovinový kokosový koláč s citrónovou polevou
60 minút

Náš korpus je kombináciou strúhaného kokosu, celozrnnej pohánkovej múky, kokosového oleja a drvených ľanových semienok, ktoré majú takú vlastnosť, že držia cesto pohromade bez toho, aby muselo obsahovať lepok. Kokosový koláč ako dezert s citrónovou polevou je tak nielen zdravší, ale aj plný kvalitných bielkovín. Vajec je tam síce neúrekom, váš cholesterol to ale neohrozí, lebo v ceste je okrem iného aj veľa vlákniny a lecitínu.

Suroviny: 
  • 1/2 šálky kokosového cukru
  • 1 šálka strúhaného kokosu
  • 2 šálky celozrnnej pohánkovej múky
  • 1/4 šálky pomletých ľanových semienok
  • 165 g kokosového oleja (bez vône)
  • 4 celé vajcia z domáce (prípadne BIO) chovu
  • 2 žĺtka z domáceho (prípadne BIO) chovu
  • 1 a 1/2 šálky kokosového cukru
  • 1/4 šálky celozrnnej pohánkovej múky
  • Kôra a šťava z 3 ks čerstvých citrónov v BIO kvalite
Postup práce: 
Naša rada: Namiesto kokosového cukru môžete použiť aj trstinový alebo brezový cukor, prípadne ich kombináciu. Pohánkovú múku môžete nahradiť špaldovou alebo inou obľúbenou.
Korpus: Do robotu vložíme kokosový cukor, strúhaný kokos, pohánkovú múku, kokosový olej a dobre vymiesime. Hotovú zmes prstami rovnomerne rozotrieme po celom plechu, vrátane okrajov. Takto pripravený korpus pečieme vo vyhriatej rúre cca 25 minút, následne ho vyberieme a necháme vychladnúť.
Poleva: Teplotu rúry znížime na 140 stupňov °C. V miske spolu zmiešame celé vajcia, žĺtky, kokosový cukor a citrónovú kôru. Pohánkovú múku vymiešame do hladkej peny s citrónovou šťavou na tzv. citrónovú pastu. Citrónovú pastu vymiešame v robote so zmesou vajec (zmes nesmie obsahovať žiadne hrudky). Takto pripravenú zmes prelejeme cez sitko a nalejeme na vychladnutý korpus. Kokosový koláč pečieme v rúre cca 30 minút, následne ho vyberieme, necháme vychladnúť, vložíme do chladničky a chladíme minimálne 4 hodiny, prípadne ho necháme v chladničke cez noc.
Náš tip: Na krájanie použite horúci nôž (na pár minút ho namočte do nádoby s horúcou vodou).
StiahnuťVytlačiť
 

Upozornenie: Obsah stránky nenahrádza odbornú konzultáciu

Zavrieť reklamu