Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať tuOK

Povinná výbava prváčika

Povinná výbava prváčika
Foto: Shutterstock

Zoznam vecí, ktoré treba prváčikovi zaobstarať, sa mení v závislosti na škole, ktorú bude navštevovať. Nákupy presného počtu ceruziek či potrebných zošitov tak pokojne môžete odložiť aj na prvé dni školského roka, keď sa definitívne dozviete všetky dôležité informácie. Základné položky však môžete riešiť v predstihu. Ktoré to sú a aké sú kritériá pri ich správnom výbere?

Aktovka/ školská taška

Na prvom stupni by školská taška nemala vážiť viac ako 1200g. Z toho dôvodu je dôležité vyberať čo najľahšiu verziu. Niektoré značky ponúkajú tašky a batohy, ktoré nevážia viac ako 1kg. Popri váhe treba dbať i na to, aby mal vybraný model anatomicky tvarovaný chrbát a dostatočne široké, nastaviteľné popruhy. Dôležitý je tiež hrudný pásik a kvalitné polstrovanie. Ďalším dôležitým bodom pri výbere by mali byť dostatočne viditeľné reflexné prvky. Až potom sa môžeme zamerať na ostatné „vychytávky“ v podobe rôznych priečinkov, karabiniek, pútok, menoviek či farebne zladeného príslušenstva. Dizajn je skutočne až na poslednom mieste. Netreba zabúdať, že malé deti rýchlo menia názor a preto sa radšej vyhnite rozprávkovým a filmovým motívom, ktoré ich o pár mesiacov omrzia.

Odľahčená školská taška vhodná pre 1.- 3. ročník základných škôl

Aktovka
 

Peračník 

Existujú rôzne variácie peračníkov – prázdne i naplnené, obyčajné i poschodové. V zásade platí, že do peračníka by mal školák zmestiť pastelky (12kusov), asi 3 obyčajné trojhranné ceruzky, gumu, malé pravítko, strúhadlo a pero.

Priestranný peračník, ktorý nezaberá veľa miesta
Peračník                   

Prezuvky

V súlade so snahou o zdravé obutie svojho dieťaťa dbajte pri výbere prezuviek na to, aby v nich nôžka dobre držala, nepotila sa a aby sa v nich nešmýkalo. Ideálne sú topánky so svetlou gumenou podrážkou, s uzavretou pätou,z priedušného materiálu. Na šľapky, kroksy a podobné modely určite zabudnite.

Vrecko na prezuvky a na úbor

Vybrať vrecko na prezuvky či na úbor nie je žiadna veda. Vhodné sú dostatočne veľké vrecká z perforovaného materiálu, farebne zladené so zvyškom prváčikovej výbavy. Tieto faktory zabezpečia, že prezuvky i úbor budú „dýchať“ a dieťa si vrecúško ľahko spozná.

Pero

Ergonomický tvar, protišmykový povrch a výber podľa laterality dieťaťa – to sú hlavné kritériá pri rozhodovaní rodičov. Všetko ostatné zväčša závisí na odporúčaní školy alebo známych. Prváci začínajú písať perom zhruba po dvoch mesiacoch, dovtedy používajú ceruzky.

Stabilo roller easy sú najčastejšou voľbou rodičov

PeráPerá
 

Farebné pastelky, strúhadlo a guma

Ideálne farbičky majú trojhranný tvar, nelámu sa a sú dobre pigmentované. Voľte teda radšej kvalitnú a osvedčenú značku, ktorá deťom prácu s ceruzkami uľahčí. Rovnako ako mäkká guma a ostré strúhadlo.

Kvalitné ceruzky prvákovi uľahčia veľa práce

Pastelky

Zošity

Zoznam potrebných zošitov sa môže líšiť a preto je s nákupom lepšie počkať na presné inštrukcie. Pre ilustráciu sa zväčša jedná o zošit č. 511 (5 ks) č. 511 s pomocnou linkou (5ks) č. 512 (3ks) č. 520 (3ks) č. 420 (veľký čistý zošit) a slovníček. Samozrejmosťou sú príslušné obaly.

Dosky na zošity

Vyberajte dosky, s ktorými sa dobre manipuluje, sú pevné a nezaberajú zbytočne veľa miesta. Väčšina prvákov potrebuje dva typy dosiek: malé na zošity a veľké na šlabikár a pracovný zošit.

Úbor na telesnú výchovu

Aby malo dieťa správny úbor, treba mu zadovážiť tenšie tepláky, resp. legíny, biele tričko, ponožky a obuv s bielou nešmykľavou podrážkou.

Výtvarné potreby

Pripravte si starú škatuľu od topánok a do nej uložte: vodové farby (nie okrúhle poschodové), štetce (okrúhly č. 6, a plochý č. 8), voskovky, plastelína, tyčinkové lepidlo, nožnice, handrička na utieranie štetcov, väčšia košeľa alebo tričko, prípadne zástera, igelit na lavicu, 40 ks výkresov A4, 10 ks výkresov A3, 2 balenia farebných papierov a nádoba na vodu. I pri tomto zozname platí, že pred nákupom si ho treba prejsť s triednou učiteľkou.

Kresliace potreby

Hygienické potreby

Niektoré školy sú schopné zabezpečiť deťom základné hygienické minimum. Ak to nie je váš prípad, zadovážte vášmu školákovi malý uterák s uškom na zavesenie, 4 ks toaletného papiera a mydlo.

Peňaženka

Možno i vaše dieťa bude do školy dochádzať autobusom a peňaženka bude dôležitý element jeho školskej výbavy. Najvhodnejšia je vo forme puzdierka, ktoré sa dá zavesiť na krk a do ktorého si malý školák môže odložiť aj preukážku, či kľúče od domu.

... a na záver nezabudnite, že každá časť školákovej výbavy musí byť riadne podpísaná!

Pri zostavovaní článku sme vychádzali z odporúčaní iEDU – centrálneho informačného portálu rezortu školstva

 

Upozornenie: Obsah stránky nenahrádza odbornú konzultáciu

Zavrieť reklamu