Obrátený jablčník s makom
hustavova.andre...
75 minút
Obrátený jablkový koláč s makom patrí do série receptov, pri ktorých si každý povie:" Páni moji, to som sto rokov nejedol. Veď ten koláč robila moja mama, keď som bol ešte malý!"
Pripomeňte si staré časy a ponúknite kúsok svojho detstva aj vašim potomkom ☺
Suroviny:
- 1kg jabĺk
- 500g práškového cukru
- 6 vajec
- 200ml oleja
- 200ml vlažnej vody
- 300g polohrubej múky
- 150g mletého maku
- 1/2 vrecka kypriaceho prášku
- čokoládová poleva
Postup práce:
Očistené jablká nakrájame na kocky a dáme variť so 100g cukru do mäkka. Žĺtky vymiešame s 300g cukru do penista. Postupne pridávame olej, vodu, múku s kypriacim práškom. Nakoniec pomaly vmiešame tuhý sneh z bielkov.
V miske zmiešame mak so zvyšným cukrom a 1/3 cesta. Plech vystelieme papierom na pečenie, rozložíme naň udusené jablká.Na ne vylejeme najskôr makové cesto, rozotrieme ho a nalejeme žlté cesto. Pečieme zhruba 1/2 hodiny.
Upečený koláč necháme vychladnúť a vyklopíme z plechu tak, aby jablká boli na vrchu. Papier odstránime a koláč polejeme čokoládou. Necháme stuhnúť a krájame na kocky.