Parené buchty
hustavova.andre...

120 minút
Parené buchty má každý rád. Je to jednoducho mlska :)
Suroviny:
- 500g polohrubá múka
- 125 ml voda + 125 ml mlieko
- 1 čl soľ
- 1 vajce
- 2 PL olej
- 1 vrecko droždia/ asi 7gr.
- 2 PL kryštálový cukor
Postup práce:
3-4 PL múky zamiešame vo vlažnom mlieku s vodou, nasypeme kvasnice, posypeme cukrom a na teplom mieste necháme asi 30 minút podkysnúť. Následne pridáme zvyšnú múku a ostatné suroviny. Vypracujeme vláčne cesto a znova necháme podkysnúť zhruba 30-40 minút.
Vykysnuté cesto rozdelíme na malé kúsky a z každého kúska vytvarujeme malé koliesko,Naň položíme pripravenú plnku (napr. slivkový lekvár, mletý mak s cukrom a pod.) Vytvarujeme buchtičky, trochu ich pomúčime, naukladáme vedľa seba s miernym odstupom a prikryjeme čistou utierkou. Necháme ich ešte približne 15-20 minút podkysnúť.
Pre parením je vhodné všetky buchty potrieť olejom alebo maslom, aby sa nelepili. Pripravíme si hrniec a do neho sitko na parenie. Hrniec naplníme vodou tak, aby nesiahala až po spodok sitka. Na sitko položíme buchty tak, aby sa nedotýkali. Privedieme vodu k varu a prikryté pomaly paríme. Po 10 minútach vytiahneme buchty na drevenú dosku, popicháme špáradlom a necháme trošku obschnúť. Môžeme potrieť ešte trochou masla, aby ďalej nevysychali.
Servírujeme posypané grankom, makom alebo opraženou strúhankou, poliate roztopeným maslom, prípadne tak, ako máme radi.