Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať tuOK

Negatívny vplyv videohier na vývoj dieťaťa

Negatívny vplyv videohier na vývoj dieťaťa
Foto: Shutterstock

Vývoj komunikačných technológií rastie nezadržateľným tempom. Okrem klasických stolových počítačov sme obklopení notebookmi, smartfónmi, tabletmi a inými multifunkčnými zariadeniami. Sú ľahko dostupné a v mnohých rodinách sa začínajú doslova hromadiť. Ruka v ruke s technologickým pokrokom prichádza obava z toho, aký vplyv majú tieto vymoženosti na zdravie našich detí. Počítače sú pre nich zdrojom informácií, ale aj neobmedzenej zábavy. Aké dôsledky môžeme očakávať?

Závislosť

Podobne ako hracie automaty v kasínach aj hranie videohier je založené na motivácii spojenej s určitou odmenou. Čím intenzívnejšia bude hra, tým väčšie sú šance na jej získanie. Odmena však môže, ale nemusí prísť. Dieťa postupne vymýšľa spôsoby, ako sa čo najskôr vrátiť k hre, opúšťa pôvodné záľuby, klesá jeho záujem o skutočných priateľov. Stráca kontakt s okolitým svetom.

Agresivita

Násilie je nepríjemnou súčasťou drvivej väčšiny počítačových hier a aplikácií. Znepokojujúci je najmä fakt, že v hre sú deti za násilie, pomstu a agresiu odmeňované. Čím väčšia agresia, tým lepšie skóre. Naopak, vyjednávanie a nenásilné riešenia k ničomu nevedú. Tieto skutočnosti sa netýkajú len videohier alebo akčných filmov. Pravdupovediac, stačí si pozorne pozrieť aj niektoré kreslené filmy. Bývajú často plné násilia, hoci v humornej podobe. Ak dieťa pozerá priveľa simulovaného násilia, môže sa stať voči nemu  imúnne. Pravdepodobnosť, že bude mať agresívne myšlienky a postupne klesne aj úroveň jeho prosociálneho správania, sa zvyšuje. Naznačený proces vyústi do znecitlivenia voči násiliu a dieťa sa správa agresívne aj v reálnom svete. 

Sociálna izolácia

Deti, ktoré trávia príliš veľa času pri počítači, prichádzajú o svoj spoločenský život. Obmedzujú iné aktivity na úkor videohry. Obrazovka ich zbavuje záujmu o čokoľvek iné. Čítanie, šport, kontakty s rodinou a priateľmi sú na druhej koľaji. K tomu vo veľkej miere prispievajú aj rodičia. Ak majú deti dovolené hrať sa na tablete počas dlhej cesty autom, určite to bude pokojná a bezproblémová jazda. Ale deti potrebujú čas aj na snívanie, na vysporiadanie sa so svojimi pocitmi a myšlienkami. Potrebujú zdieľať svoje emócie s rodičmi. Sociálne izolované a emocionálne nevyrovnané dieťa sa stáva ľahkým terčom rôznych nebezpečných online živlov, pedofilov či úchylákov.

Porucha výkonnosti

Elektronické knihy a výučbové aplikácie sa stávajú štandardnou pomôckou vo výchove detí, a to už v predškolskom veku. Aj tu platí, všetko s mierou. Médiá zobrazujúce rýchly pohyb vyvolávajú nedostatok pozornosti a  znižujú koncentráciu. Deti, ktoré nedokážu koncentrovať svoju pozornosť sa nedokážu ani učiť, sú impulzívnejšie a majú problémy s pamäťou. Nadmerné vysedávanie pri počítači spôsobuje aj poruchy spánku. Vyčerpané, nevyspaté dieťa nie je schopné pracovať na svojej optimálnej úrovni.

Realita vs. Fantázia

Približne do veku 12 rokov deti nie sú dostatočne schopné odlíšiť reálnu a symbolickú rovinu zobrazeného obsahu. Majú tendenciu vnímať dianie v počítačovej hre ako niečo skutočné. Navyše, grafické spracovanie počítačových hier sa rýchlym tempom približuje dokonalosti a jeho podobnosť s realitou je skutočne ohromujúca. Vzniká umelo vytvorený svet, virtuálna realita. Dieťa sa častokrát s hrdinom počítačovej hry doslova identifikuje. Skutočnosti a informácie, s ktorými sa v hre stretáva, prijíma tak, ako sú ponúknuté a považuje ich za rovnocenné svojim praktickým skúsenostiam. Stávajú sa pre neho realitou. Dieťa nemusí rozpoznať rozdiel medzi fikciou a skutočnosťou a ľahko si osvojí aj nesprávne vzorce chovania.

Zdravotné následky

Nie je žiadnou novinkou, že dlhodobé sedenie pri počítači negatívne ovplyvňuje zdravie. Okrem obezity, ktorá nastáva obmedzením fyzickej aktivity, sa k nežiadúcim účinkom nadmerného vysedávania pri počítači pridávajú aj ďalšie riziká.

  • Syndróm karpálneho tunela sa prejavuje bolesťou a znecitlivením v oblasti zápästia.
  • Poruchy spánku a poruchy príjmu potravy, ktoré vychádzajú z nadmernej stimulácie mozgu a nevyváženej stravy.
  • Bolesti hlavy, rúk a chrbtice z dôvodu nedostatku pohybu, stuhnutosti a nesprávnej polohy pri vytrvalom sedení. Zlé držanie tela zväčša vedie k deformáciám chrbtice. Bolesť hlavy v extrémnych prípadoch skončí častými migrénami, zvracaním, ojedinele epileptickými záchvatmi.

Odporúčanie pre rodičov

Súčasná doba nás v mnohom stavia pred rozporuplné rozhodnutia. Dilema prichádza najmä ak ide o budúcnosť a zdravie detí. Dať alebo nedať im do ruky tablet či hernú konzolu? Kedy je vhodný čas? Ako dlho sa môžu hrať? Je pre nich táto hra vôbec vhodná? Hoci hranie videohier a čas strávený s detskými aplikáciami môže byť pre deti prínosom, ktorý ich v mnohých smeroch obohatí, je dôležité zaviesť pri týchto aktivitách disciplínu.

Nastavenie striktného časového harmonogramu, kontrola prehliadaných stránok na internete, overovanie ratingu jednotlivých hier a aplikácií, čítanie recenzií. To všetko môžeme urobiť skôr ako bude neskoro. V zásade stále platí „dôveruj, ale preveruj“.

 

Upozornenie: Obsah stránky nenahrádza odbornú konzultáciu

Zavrieť reklamu