Ovocná torta pre deti
hustavova.andre...
80 minút
Asi sa nenájde dieťa, ktoré by nemala rado sladké dezerty. Celozrnná špaldová múka v kombinácii s ovocím vyčarí úsmev na tvári nielen vám rodičom, ale najmä vašim detičkám. V recepte môžete namiesto vajíčok použiť aj biele tofu alebo banány.
Suroviny:
- 5 ks vajec alebo 1 biele tofu alebo 2 ks banánov (pre deti mladšie ako 12 mesiacov volíme banány)
- javorový sirup alebo brezový cukor (pre diabetikov a malé deti) podľa potreby
- 100 g celozrnnej špaldovej múky
- 70 g ovsenej múky
- 50 g pohánkovej múky
- 60 g olivového oleja
- 60 g vlažnej vody
- ½ balíčka bezfosfátového kypriaceho prášku do pečiva
- rôzne druhy sladkého ovocia: čučoriedky, maliny, jahody, hrušky …(u detí voľte druh ovocia podľa veku)
- mandle
- kakao podľa potreby
Postup práce:
Postup č. 1
Žĺtka oddelíme od bielkov.
Žĺtka vložíme do misy, pridáme vlažnú vodu, olej, javorový sirup a dobre premiešame.
Múky spolu premiešame, pridáme kypriaci prášok do pečiva a necháme chvíľu postáť.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
Ďalej postupujeme tak, že do žĺtkov pridáme vyšľahaný sneh a zľahka premiešame. Pridáme múku a opäť zľahka premiešame.
Okrúhlu nádobu na pečenie vymastíme olejom a posypeme múkou.
Polovicu hotovej zmesi nalejeme do nádoby, do zvyšnej časti pridáme kakao, premiešame a opäť nalejeme na nádoby. Jemne premiešame obe druhy cesta.
Umyté, na kocky nakrájané ovocie obalíme múkou (aby nám ovocie nepadlo na spodok nádoby), poukladáme na cesto, pridáme mandle a dáme upiecť do vopred vyhriatej rúry na 185 ºC cca 30 – 40 minút.
Cesto vyberieme z rúry, necháme chvíľu vychladnúť a podávame :-)
Postup č. 2
Tofu alebo banány rozmixujeme mixérom na hladký krém.
Do nádoby dáme vodu, olej, javorový sirup, rozmixované tofu alebo banány a dobre premiešame.
Múky spolu premiešame, pridáme kypriaci prášok do pečiva a necháme chvíľu postáť.
Obe zmesi spolu zľahka zmiešame a ďalej postupujeme podľa vyššie uvedených krokov (postup č.1)