Šišky pravé fašiangové
hustavova.andre...
60 minút
Šišky patria do slovenskej kuchyne od nepamäti . Nie sú možno úplne zdravé, ale deti ich milujú a ich chuť im bude navždy pripomínať sladké radosti detstva. Táto dobrota je tiež súčasťou našich ľudových tradícií, keďže sa v domácnostiach pravidelne pripravuje na Fašiangy. Zabudnite chvíľu na líniu a poďte do toho!
Suroviny:
- 500 g polohrubej múky
- 30 g práškového cukru
- 0,3 dcl vlažného mlieka
- 30 g droždia
- 3 žĺtky
- olej na vyprážanie
- 2 PL rumu
- 30 g masla
- na hrot noža soli
- práškový cukor a džem na ozdobenie
Postup práce:
Najskôr si pripravíme kvások. Do hrnčeka vsypeme droždie, trochu mlieka, múky a cukru a necháme na teplom mieste vykysnúť asi 15 minút.
Vo väčšej mise vymiešame maslo s práškovým cukrom a so žĺtkami. Pridáme vykysnutý kvások, vlažné mlieko, múku, soľ a rum. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 30 minút.
Vykysnuté cesto by malo minimálne zdvojnásobiť svoj objem.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2 cm. Pohárom s priemerom asi 5-7 cm povykrajujeme kolieska a necháme ich na doske ešte chvíľu podkysnúť. Šišky vyprážame v horúcom oleji. Do každého kolieska urobíme prstom jamku a hodíme ho do oleja jamkou nadol.
Vyprážanie ide pomerne rýchlo, preto treba šišky v oleji sledovať a včas obracať.
Hotové šišky kladieme na servítku, aby sa zbavili prebytočného tuku. Do jamky vložíme lyžičku džemu a výdatne pocukrujeme.