Skvelá jablková štrúdľa bez kysnutia
hustavova.andre...
50 minút
Jednoduchý a rýchly recept na štrúdľové cesto bez kvasníc. Okrem jablkovej plnky môžeme vyskúšať aj iné obmeny - orechovú, makovú, či tvarohovú.
Suroviny:
- 250g hl. múky a trochu na pomúčenie dosky pri vaľkaní
- 250g hrudkovitého tvarohu
- 250 g Hery
- trošku soli
- vajíčko
- 4 stredne veľké nastrúhané jablká
- mletý cukor, škorica alebo perníkové korenie
- hrozienka alebo brusnice - nemusia byť
- džem
Postup práce:
Z Hery, tvarohu, múky a štipky soli vypracujeme hladké cesto. Treba ho trpezlivo hnietiť, kým dosiahne požadovanú formu, ale potom sa s ním výborne pracuje. Nastrúhané jablká zmiešame so škoricou a mletým cukrom podľa chuti. Prihodíme hrozienka. Premiešame, necháme pár minút postáť a potom vytlačíme zo zmesi prebytočnú šťavu. Na vyvaľkaný plát cesta natrieme trochu džemu a rozotrieme jablkovú zmes. Cesto zvinieme a kraje založíme, aby plnka nevytekala. Štrúdľu, alebo štrúdle, preložíme na plech, potrieme vajíčkom a pečieme na 180°C asi 25 minút.