Švédske mäsové guľky so smotanovou omáčkou
hustavova.andre...
60 minút
Keď máme na obed mäsové guľky, naše deti sa pretekajú, kto zje viac:) Smotanová omáčka sa dá navyše použiť aj k iným mäsovým jedlám.
Suroviny:
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 1 vajce
- 2 -3 dcl smotany/ alebo mlieka/ a vody
- 2 1/2 PL cibule nakrájanej najemno
- 1/2 dcl strúhanky/ môže byť aj viac
- 2 vychladnuté uvarené zemiaky
- 4-5 PL masla
- soľ a biele korenie
- 1 dcl šľahačkovej smotany na omáčku
- 2 dcl vody alebo mäsového vývaru
- sójová omáčka
- 1 PL hladkej múky alebo zemiakového škrobu
- soľ a biele korenie
Postup práce:
Na dvoch lyžiciach rozpusteného masla osmažíme cibuľu dozlata. Rozmačkáme zemiaky a strúhanku zvlhčíme trochou vody. Zmiešame všetky ingrediencie a vytvoríme hladkú hmotu, ktorú okoreníme soľou, bielym korením, prípadne aj rozdrveným novým korením. Zo zmesi vytvarujeme guličky a pováľame ich na pomúčenej doske. Guličky pomaly smažíme na väčšom množstve masla.
Omáčku pripravíme tak, že do kastróliku nalejeme 2 dcl vriacej vody alebo vývaru. Vlejeme smotanu a ak je treba, zahustíme múkou. Okoreníme.
Jedlo servírujeme so zemiakovou kašou a brusnicovým džemom.