Špenátové guľky s ovčím syrom
Napriek celosvetovo známej rozprávke o Pepkovi námorníkovi, špenát bohužiaľ nepatrí k najobľúbenejším potravinám, najmä u našich detí. V Amerike síce zaznamenali po jeho odvysielaní výrazne vyššiu spotrebu špenátu, u nás ale musíme deti nalákať na špenát inak. Tento recept ponúka špenát atraktívne schovaný v mäkkých a chutných guľôčkach. Praktickou výhodou tohto receptu je, že guľky sú rýchlo hotové a jedlo nezaberie veľa času.
Tento recept je okrem iného poriadna vápniková bomba. Nachádzajú sa tu hneď tri potraviny s vysokým obsahom vápnika: špenát, syr a sezamové semienko. Celkom chutná prevencia osteoporózy. Recept je variabilný, dá sa jednoducho upraviť aj pri alergii na kravské mlieko. Tak poďme na to!
- 1 balenie mrazeného špenátu (celé listy)
- 1 šálka celozrnnej strúhanky (môžete si urobiť vlastnú z celozrnného pečiva)
- 1/2 hrnčeka jemne nasekanej bielej alebo červenej cibule
- 1/2 šálky slaného ovčieho syra rozdrobeného alebo nastrúhaného (ak ste alergickí na mlieko, použite údené tofu)
- 1 ČL jemne nasekaného čerstvého tymianu
- 1/2 ČL jemnej morskej soli
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- 2 vajcia
- olivový alebo kokosový olej
- 1 šálka sezamového semienka
- 1/2 šálky horčice s medom