Ako vyberať a nakupovať zdravé potraviny?
Osvojenie si zdravých stravovacích návykov v detskom veku sa považuje za jednu z najúčinnejších foriem prevencie chorôb. Základnou požiadavkou je výroba jedál a nápojov z čerstvých surovín s vysledovateľnosťou pôvodu. Potraviny je potrebné nakupovať v najvyššej kvalite, zohľadňovať ich sezónnosť, preferovať produkty regionálnych výrobcov a zachovávať vlastnosti tak, aby zabezpečovali výživové potreby detí.
Určovanie kvality
Pre určovanie kvality potravín je nutné obrátiť pozornosť na zloženie produktov, spôsob ich ďalšieho spracovania a určiť kritériá kvality na základe percentuálneho zastúpenia jednotlivých zložiek.
Pokúste sa pri nakupovaní riadiť nasledovnými stratégiami:
- Sledujte prítomnosť prídavných látok nevhodných pre deti.
- Kontrolujte percentuálny podiel mäsa v mäsových výrobkoch. Šunka by mala mať minimálne 90 % podiel mäsa a párky aspoň 70 %.
- Sledujte podiel ovocnej zložky v nápojoch, preferujte 100 % šťavy a nie šťavy z koncentrátov.
- Absolútne vylúčte šťavy s obsahom cukru – ochutené nápoje a limonády.
Ovocné limonády a šťavy si jednoducho pripravíte aj doma a určite do nich nebude potrebné pridať toľko cukru. - Pri nákupe olejov zohľadňujte spôsob ich využitia. Do šalátov sú vhodné oleje lisované za studena a na tepelné spracovanie rafinované oleje.
- Pri výbere cestovín uprednostňujte semolínové cestoviny.
- Pečivo kupujte celozrnné alebo kváskové.
Ľudia často volia tmavé pečivo, lebo sa im zdá zdravšie a bohaté na vlákninu. V skutočnosti je pečivo len dofarbené. Ak chcete skutočné celozrnné pečivo, prečítajte si popis na obale. Kváskové pečivo vydrží dlhšie, priaznivo pôsobí na trávenie a nie sú v ňom pridané žiadne zbytočné aditíva. - Mliečne výrobky je vhodné kupovať čerstvé, s čo najkratšou dobou spotreby.
Ak nie sú priamo zo Slovenska, vyberte si tie, ktoré sú dovezené z čo najbližšej krajiny. Platí to aj o iných mliečnych produktoch, mäse, ovocí a zelenine. - Dôležité je preferovať plnotučné mliečne výrobky a nie nízkotučné. Sú síce považované za zdravšie, avšak keď sa odstráni tuk, odstráni sa aj chuť, ktorú výrobcovia musia dodať naspať, napr. v rôznych podobách cukru. Jogurt kupujte biely a dochucujte ho čerstvým ovocím.
- Pri masových výrobkoch a vajciach je dôležité vedieť, v akom prostredí zvieratá žili a čím boli chované.
Mäso a vajcia zvierat chovaných hlavne na tráve obsahujú oveľa viac živín a sú omnoho chutnejšie. - Pri nákupe rýb uprednostňujte morské ryby. Pri mrazených rybách dajte pozor na percentuálny podiel glazúry vody v tolerancii najviac do 15 %.
- S ohľadom na finančnú náročnosť zamieňajte potraviny z bežných obchodných sietí za biopotraviny z trhu alebo od miestnych farmárov.
- Nekupujte to, čo nepotrebujete. Ani keď je to v zľave. Najčerstvejšie a zväčša najzdravšie potraviny sa predávajú nezabalené s dátumom spotreby do 7 dní.
- Vyhnite sa nákupu potravín určených pre deti, resp. tým s kreslenými postavičkami na obale.
Ak ich dieťa doma neuvidí, nebude ich pýtať a zje aj potraviny, ktoré nemajú lákavý obal. - Je skutočne zdraviu prospešné nekupovať potraviny, ktoré majú na prvom mieste v zložení cukor. Niektorý odborníci na zdravú výživu odporúčajú nekupovať potraviny, ktorých zloženie obsahuje viac ako 5 položiek...
Príprava a servírovanie
- Preferujte stravu pripravovanú z čerstvých surovín.
- Polotovary a mrazené výrobky z obchodu požívajte len vo výnimočných prípadoch.
- Snažte sa zvýšiť frekvenciu podávania čerstvých zeleninových oblôh a šalátov na úkor sterilizovaných kompótov.
- Naučte sa čítať zloženie potravín. Garantujeme vám, že prestanete kupovať 70 % potravín, ktoré by ste bežne kúpili, no nie sú zdravé. Urobíte tým obrovský krok k zlepšeniu svojho zdravia.
- Pripravujte jedlo najmä z nebalených potravín, ktoré sa zvyknú pokaziť do 7 dní.
Ako čítať zloženie
Každá potravina musí byť zo zákona označená popisom svojho obsahu. Zloženie je často napísané maličkým písmom. Nenechajte sa však odradiť. Použité suroviny výrobca uvádza v poradí podľa toho, ktorej zložky je v potravine najviac. Napríklad „cukor, glukózový sirup, kakaová hmota" znamená, že najviac je vo výrobku cukru, potom podiel sirupu a najmenej kakaovej hmoty. Pri niektorých výrobkoch býva uvedený aj percentuálny podiel.
Všeobecne známe prídavné látky v potravinách sú tzn. „éčka“. V potravinárskom priemysle sa používajú z mnohých dôvodov. Predlžujú trvanlivosť, zlepšujú farbu, chuť a dokonca aj vôňu. Éčka v potravinách sú označené na výrobku názvom látky, resp. veľkým písmenom E a číslom, napr. E100. Na obaloch bývajú podobne ako suroviny uvedené v poradí podľa množstva.
Niektoré sú čisto prírodné, v skutočnosti však prevažujú tie, ktoré sú vyrábané umelo, a teda sú syntetické. Niektoré éčka tak môžu byť zdraviu prospešné, ale výrazne ich prevyšujú tie, ktoré nám škodia. Najmä u malých detí môže častá konzumácia potravín bohatých na éčka spôsobovať hyperaktivitu, alebo spúšťať rôzne alergie. Najčastejšie sa totiž vyskytujú v cukrovinkách. Preto najmä v nákupoch potravín a sladkostí pre deti je potrebné dbať na starostlivý výber.