Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať tuOK

Chcete bezpečné potraviny pre deti? Dodržujte týchto 5 jednoduchých pravidiel!

5 krokov k bezpečnejším potravinám
Foto: Shutterstock

Proces, pri ktorom sa jedlo dostane „z farmy na tanier“, sa v priebehu posledných desaťročí radikálne zmenil. Globalizácia so sebou priniesla nielen predĺženie potravinového reťazca, ale aj povinnosť zvýšenej kontroly potravín od výroby, cez dopravu, prípravu až po spotrebu. Ohrozenie bezpečnosti surovín vyprodukovaných u nás môže mať vplyv na zdravotný stav obyvateľov na opačnej strane planéty.
Verejná anketa organizovaná Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) preukázala, že v rámci bezpečnosti potravín majú spotrebitelia najväčšie obavy zo syntetických prísad, konzervantov a ochucovadiel. Oveľa väčšie nebezpečie však predstavujú niektoré druhy mikroorganizmov bežne sa vyskytujúcich v prírode – napr. salmonela alebo vybrané kmene baktérie E.coli. Pri práci s potravinami je preto dôležité dodržiavať základné hygienické zásady, ktoré vedú k bezpečnej konzumácii pripraveného jedla a surovín.

1.Čistota

Venujte čistote mimoriadnu pozornosť. Umývajte si ruky po každom použití toalety, pred prácou s potravinami aj počas prípravy jedla. Umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré používate pri varení a chráňte priestory kuchyne pred hmyzom, hlodavcami, či inými zvieratami.
Väčšina neželaných mikroorganizmov sa prenáša rukami, na utierkach a kuchynských pomôckach. Aj ten najmenší kontakt môže jedlo kontaminovať.

2.Surové a uvarené

Skladujte jedlo v prepravných obaloch, aby ste zabránili kontaktu surových a uvarených potravín. Kuchynské pomôcky, napr. nože a dosky na krájanie, oddeľte zvlášť na prácu so surovými potravinami.
Morské živočíchy, surové mäso a hydina môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa počas skladovania a prípravy jedál prenášajú na ostatné potraviny. Preto je nutné oddeľovať ich od ostatných surovín.

3.Dôkladné varenie

Mleté mäso, rolované pečené mäso, veľké kusy mäsa, morské živočíchy, celá hydina, polievky a vývary, musia prejsť tepelnou úpravou minimálne nad 70°C. U mäsa a hydiny sa presvedčte, či šťava nie je ružová, ale číra.
Správnou teplotou varu zabezpečíme likvidáciu takmer všetkých nebezpečných mikroorganizmov. Ideálne je, ak pri varení používate teplomer a vychladnuté  jedlá dôkladne prihrievate.

4.Bezpečné skladovanie

Uvarené jedlá nechávajte pri izbovej teplote maximálne 2 hodiny, alebo ich rýchlo schlaďte pod teplotu 5°C. Do doby servírovania sa snažte jedlo udržiavať pri teplote nad 60°C. Žiadne jedlá neskladujte príliš dlhú dobu, dokonca ani v chladničke. Nerozmrazujte potraviny pri izbovej teplote a rozmrazené potraviny opätovne nezamrazujte. Mikroorganizmy sa pri izbovej teplote množia veľmi rýchlo. Ich rast sa spomaľuje pri teplote pod 5°C alebo nad 60°C.

5.Nezávadná voda a suroviny

Z dôvodu možnej kontaminácie je vhodné požívať zásadne nezávadnú vodu, ľad a vždy čerstvé a zdravé potraviny. Ovocie a zeleninu je potrebné umývať, resp. ošúpať a vyberať si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečnými postupmi, ako napr. pasterizované mlieko. 

 

Upozornenie: Obsah stránky nenahrádza odbornú konzultáciu

Zavrieť reklamu