Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať tuOK

Zdravé stravovanie detí. Čo nesmie v ich jedálníčku chýbať?

Strava, ktorú konzumujeme, by mala byť pestrá a vyvážená.
Foto: Shutterstock

Stravovať deti zdravo nie je vôbec náročné. Znamená to ponúknuť im široké portfólio potravín podľa výživových odporúčaní krajiny, v ktorej žijú.
Hlavným cieľom týchto odporúčaní je upevniť zdravie spoločnosti. Správna výživa sa totiž podieľa na prevencii mnohých civilizačných ochorení, akými je napríklad cukrovka. Správna výživa môže pomôcť aj pri riešení obezity a nadváhy, pomáha upraviť krvný tlak a pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Výživové odporúčania udávajú správne stravovacie zvyklosti a ideálnu spotrebu určitých potravín. Upravujú napríklad príjem soli, spotrebu jednoduchého cukru, vlákniny a tukov. Zameriavajú sa na príjem ovocia a zeleniny, rýb, strukovín, mliečnych výrobkov a podobne. V praxi sa často stretávame s grafickým znázornením výživových odporúčaní v podobe pyramídy, taniera alebo aj lode.

Potravinová pyramída

Vo všeobecnosti môžeme napísať, že „v malom množstve všetko ako liek“ ale tiež „všetkého veľa škodí“.
Strava, ktorú konzumujeme, by mala byť pestrá a vyvážená. Najmä hlavné jedlo dňa, zväčša obed, by mal byť nutrične plnohodnotný, tzn. mal by obsahovať tri základné živiny – sacharidy, tuky a bielkoviny. Bohatým zdrojom sacharidov sú napríklad obilniny a výrobky z nich, tiež ovocie. Tuky nájdeme v rastlinných olejoch, masle ale aj v mäse, mliečnych výrobkoch a orechoch. Bohatým zdrojom bielkovín sú mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, ale aj strukoviny. Z hľadiska zásad správnej výživy je tiež žiaduce, aby súčasťou obeda bola zelenina alebo ovocie. Zelenina môže ovocie dokonca prevyšovať, keďže ovocie obsahuje veľa fruktózy. V detskom veku je mimoriadne dôležité zachovať príjem stravy zodpovedajúci potravinovej pyramíde. Jednotlivé skupiny potravín majú odlišné nutričné hodnoty, ktoré dieťa potrebuje pre správny rast a fungovanie organizmu.

Zelenina a ovocie

Zelenina a ovocie dodávajú dieťaťu energiu, vitamíny, antioxidanty a vodu. Pomáhajú chrániť detský organizmus pred všetkými bežnými detskými chorobami.

Mlieko a mliečne produkty

Mlieko, syry a jogurty sú bohaté na proteíny a vápnik, ktoré pomáhajú budovať silné kosti a zuby. Pokúste sa ponúknuť dieťaťu každý deň aspoň jednu mliečnu porciu v podobe pohára mlieka, kúsku syra, jedného jogurtu a podobne.

Proteíny

Proteíny, alebo inak bielkoviny, sú dôležité pre správny rast svalov. Potraviny s obsahom bielkovín, napríklad mäso, ryby, strukoviny a orechy obsahujú aj ďalšie potrebné vitamíny a minerály ako sú železo, zinok, vitamín B12 a omega 3-mastné kyseliny. Práve omega 3-mastné kyseliny, nachádzajúce sa v červenom mäse a mastných rybách, sa podieľajú na vývoji mozgu a schopnosti učiť sa.

Sacharidy

Sacharidy obsahuje najmä ryža, chlieb, kukurica, cestoviny a cereálie. Vstrebávajú sa pomerne dlho a obsahujú dostatok vlákniny, preto oveľa lepšie zasýtia. Obzvlášť celozrnné potraviny obsahujú dôležité minerály a niektoré vitamíny.

Voda

Voda je bezpochyby najzdravší a najlacnejší nápoj pre deti aj dospelých. Sladké nápoje, ovocné šťavy, športové nápoje, ochutené vody a sladené mlieka majú vysoký obsah cukru a nízky obsah živín. Ich konzumácia môže viesť k zvýšeniu telesnej hmotnosti a vzniku zubného kazu. Tieto nápoje dodávajú telu pocit plnosti a energie a tak deti nemusia pociťovať hlad, respektíve nahrádzajú plnohodnotnú stravu sladkými nápojmi. V neposlednom rade je konzumácia takýchto nápojov návyková.

Tuky

Tuky tvoria veľkú časť kalorického príjmu, a preto sa odporúča obmedziť tuky z transmastných kyselín, akými sú rastlinné oleje a margaríny. Ich úlohou v potravine je napríklad dobrá roztierateľnosť, avšak majú celý rad nežiaducich účinkov. Ideálnou alternatívou je klasické maslo, olivový olej, kokosový olej, avokádo, či mascarpone.

Cukry a soľ

Vrchol pyramídy pre zdravé stravovanie tvoria sladkosti, slané snacky, fastfood a iné mňamky, ktorým sa len s ťažkosťami dokážeme naozaj vyhnúť. Čipsy k televízii, burger na výlete, koláčik ako dezert po dobrom obede. Tieto potraviny majú vysoký obsah soli, nasýtených tukov a cukru a nízky obsah vlákniny a živín. Zvyšujú tým riziko detskej obezity a cukrovky. Dobrou radou v tomto smere je preto striedmosť alebo zásada 80/20 – teda ak sa 80% času stravujem zdravo, tak zvyšných 20% môžem zjesť čo mi chutí. Takýto "mlsný" deň si môžeme odložiť napríklad na sobotu :)

 

Upozornenie: Obsah stránky nenahrádza odbornú konzultáciu

Zavrieť reklamu