Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať tuOK

Kuchyňa spája rodinu

Kuchyňa je srdcom rodiny
Foto: Shutterstock

Každý deň sa rodina ocitá v kolotoči povinností – práca, škola, mimoškolské aktivity detí, domáce práce, domáce úlohy... Ubúda príležitostí na spoločné chvíle, chýba čas na rozhovor, či šanca užiť si v rodine spoločnosť toho druhého.

Čerpajte benefity zo spoločného jedla

Každodenný život sa riadi nekonečným zoznamom toho, čo treba urobiť, vybaviť, stihnúť. Nie je ľahké vtesnať do tohto rozvrhu aj spoločné jedlo v rodinnom kruhu.  Sadnúť si pravidelne za jeden stôl má však nesporný význam pre budúcnosť detí.
Neskorá večera alebo nedeľný obed, poprípade akákoľvek príležitosť sadnúť si spoločne k stolu,  je pre rodinu šanca zastaviť sa, porozprávať sa a dozvedieť sa viac o vzájomných životoch. Tieto okamihy sú obzvlášť dôležité pre staršie deti a tínedžerov. Mladšie deti sa sledovaním svojich rodičov pri stolovaní učia mnohé o príprave jedla a jeho servírovaní, o zdravom stravovaní a hospodárení s potravinami. Pre prieberčivé ratolesti je zas inšpirujúce pozorovať pri jedle ostatných členov rodiny a skúšať jedlá, ktoré jedia ostatní.
A nakoniec ...deti sú naším zrkadlom. Správne stolovanie, zdravé stravovanie a slušné správanie modelujú po svojich rodičoch; dokonca môžu byť ideálnou príležitosťou na zmenu, pokiaľ si to vaša strava žiada.

Šesť tipov na spríjemnenie rodinného obeda

  • Stanovte pravidelný čas
    Keď zavediete pravidelné spoločné obedy alebo večere do vášho týždenného rozvrhu, dáva to ostatným možnosť pripraviť sa, spraviť si čas. Deti môžu pomôcť s prestieraním, alebo priniesť na stôl kvety zo záhrady. Keď si sadnete k stolu a vypnete televíziu a telefóny, bude táto chvíľa ešte výnimočnejšia.
     
  • Neponáhľajte sa
    Rezervujte si aspoň hodinu a pokojne aj viac. Deti potrebujú na jedlo dostatok času. Je to pre nich šanca vyskúšať niečo nové, zdokonaliť si stravovacie návyky a naučiť sa „obsedieť na mieste“. Využite tieto momenty na relax, na rozhovor a na prežitie radosti zo vzájomnej blízkosti.
     
  • Zapojte do príprav celú rodinu
    Ak sa na príprave a výbere jedál zúčastní celá rodina, zvyšuje to  pravdepodobnosť, že im bude viac chutiť. Pre prieberčivých jedákov sa naskytá ďalšia šanca vyskúšať nové potraviny. Staršie deti a tínedžeri sa prípravou jedla učia zodpovednosti a zdokonaľujú aj svoje kuchárske zručnosti. Vedieť variť je v dnešnej dobe nesporný benefit, a to nielen pre dievčatá.
     
  • Spoločné stolovanie ako príležitosť na debatu
    Aký ste mali deň? Čo plánujete robiť v sobotu? Ako si sa mal v škole? Rodinný obed je príležitosť dostať odpovede na všetky tieto otázky. Rodičia starších detí a tínedžerov už vedia, že väčšina odpovedí sa zúži na stručné “áno, nie a dobre“. Umenie spočíva v správne položenej otázke. Skúste takto: „Povedz mi jednu peknú vec, ktorú si dnes zažil“.
    Ďalšou možnosťou je klásť otázky do kruhu. Nech každý pri stole povie nejakú príhodu, ktorá sa mu v ten deň stala. Takto sa vaše dieťa nebude cítiť ako na výsluchu. Pokiaľ napriek tomu odmieta viesť akýkoľvek rozhovor, nie je dobré na neho tlačiť, aby sa napokon zo spoločných obedov nestala nočná mora. Možno mu stačí, že počúva ostatných, že je jednoducho s vami.
     
  • Odmeňujte
    Pochváľte svoje dieťa, keď sa mu podarí zjesť celú porciu, vyskúšať novú potravinu alebo dodržať všetky správne stolovacie návyky. Povedzte mu, čo urobilo dobre. Môžete vytvoriť tabuľku a pripísať mu dobrý bod. Bude to pre neho motivujúce. Trestom a úplatkom sa pri jedle vyhnite. Môže ho to znechutiť, alebo u neho vyvolať väčší záujem o sladkosti než o normálne jedlo.
     
  • Buďte kreatívny
    Ak máte chvíľu čas a chuť, spestrite si spoločné jedlo niečím výnimočným. Prekvapte rodinu a pripravte palacinky na raňajky, piknik v parku, obed na záhrade, pozvite na obed špeciálneho hosťa, napríklad ich kamaráta, starých rodičov alebo susedov. Je to skvelá príležitosť ako sa navzájom lepšie spoznať a užiť si pri jedle viac zábavy.
 

Upozornenie: Obsah stránky nenahrádza odbornú konzultáciu

Zavrieť reklamu